Gorski tek čez Veliko gradišče je praznoval 3. rojstni dan. O njem je pisala Tina Kompare, doma iz Hrpelj, ki je otroke spremljala tako na AŠP, kot pri različnih interesnih dejavnostih v domeni šole ali Medobčinskega društva prijateljev mladine Sežana.

V spomladanskih mesecih je Vrhpoljska pokrajina za tekače, pohodnike in kolesarje še prav posebno privlačna. Tako je bilo tudi v nedeljo, 5.5.2013, kjer je pod organizacijo Krajevne skupnosti in Športnega društva Vrhpolje, potekal tretji Primorski gorski tek na Veliko Gradišče, ki je že drugič letos štel za točke PGT (Primorski gorski teki). Lepo vreme je bilo organizatorju naklonjeno, tako da je prireditev potekala nemoteno. Po teku pa so se tekmovalci lahko okrepili in osvežili s hrano in pijačo, za katero so poskrbeli gostoljubni domačini.

Dogajanje se je začelo ob 11. uri zjutraj, ko je na start stopilo 69 tekmovalcev. 7,9 kilometrska preizkušnja je vodila čez vas Vrhpolje (507 m) in se po makadamski cesti povzpela proti Zelenemu centru (615 m). Razgibana pot seje nadaljevala proti Kokoši na Veliko Gradišče (741 m) in se spustila na Slemensko cesto v vas
Vrhpolje (507 m).

V kar močni konkurenci je bil najhitrejši Jošt Lapajne iz KGT Papež, sledil mu je Andrej Lindič (TEKAČSI), tretje mesto pa je dosegel Borut Malavašič (Etiketa Žiri). Jošt je svoja doživljanja opisal z besedami:

»Tekma je bila nekoliko lažja, saj mi vendarle bolj ustrezajo strmejši klanci kot ravni deli in spusti. Kljub temu sem že v začetnem strmejšem delu uspel napraviti razliko, ki sem jo kasneje še povečeval. Tekmovanje PGT mi je zelo všeč, saj so tekme izredno lepe, predvsem pa mi je všeč vzdušje na in ob tekmovanju, zato bom točke PGT še naprej z veseljem nabiral.«

Četrti je – nekoliko razočaran, v cilj pritekel Ajdovec Aleš Štor. Vendar se je opogumil z besedami, da je četrtih mest pač že vajen. V ženski konkurenci zmago nadaljuje Jana Bratina (Ad-venture), drugo mesto je dosegla Julija Della Zonca (CAI CIM TS), na tretje mesto pa je pritekla Mihaela Tušar (ŠD Nanos Podnanos). Med mlajšimi članicami je tretje mesto dosegla Tina Kompare. Edina tekačica iz naše občine Hrpelje – Kozina je tekmo komentirala z besedami:

”To je bil moj prvi gorski tek, zato mi je bila proga kar naporna, vendar ob čudoviti in raznoliki naravi zelo lepa in sprostilna. Presegla sem svoja pričakovanja, za kar sem zelo vesela. Ko sem prišla v cilj, so vsi navijali in mi ploskali takrat so bili najlepši občutki. Nad dobljeno medaljo za tretje mesto sem zelo presenečena, tako da se bom drugo leto zagotovo ponovno udeležila tega tekmovanja (smeh) in upam, da tudi katera izmed občank. V letošnjem letu se nameravam udeležiti tekaških tekmovanj, vendar nisem še razmišljala, katero bo naslednje.”

Novost v letošnjem letu je bila dodana športna disciplina pikado. Po napetih bojih je pršut odromal v Lokev. Da je bil trud vsakega po napornem dnevu poplačan, so poskrbele pridne vrhpoljske žene, saj nihče ni ostal praznih ust.