Vrhpoljado so otvorili otroci, stari od 7 do 14 let, s sedemdnevnimi aktivnimi športnimi počitnicami.

Nato so se zvrstili malo nogometni turnir, kolesarji s svojo gorsko kolesarsko vzdržljivostjo med vrtenjem pedal po pokrajini med Kozino in italijansko mejo, po robu Malega Krasa oz. kanjona Glinščice. Za tiste s slabšo kondicijo je bila na voljo nekoliko lažja proga. Prevozili so kar 30 zahtevnih kilometrov čez Videž, Polanšček, Veliko Gradišče, Kokoško, Lipico, Bazovico, Jezero in po stari železniški progi mimo Drage in Mihel nazaj. Vožnje je bilo za okrog 5 ur, ob poti pa so videli vrsto naravnih znamenitosti, da o razgledu sploh ne govorimo.

Pohodniki so se istega dne, z istega mesta in ob isti uri odpravili na štiriurni krožni pohod čez Videž, Polanšček do Vrha in nazaj v Vrhpolje.

V soboto so se pomerili tudi balinarji, predvsem v natančnosti. Sodelovalo je 8 ekip.

Pripravili so 2. Tek čez Veliko Gradišče. Po lanskem prvem teku so se odločili kandidirati za primorski gorsko-tekaški pokal, bili sprejeti v njegovo druščino in v nedeljo že delili točke tega pokala med 59 udeleženci – točke PGT. Proga (8-kilometrska s 300 višinskimi metri) je gor-dol, speljana po gozdnih poteh pod krošnjami in makadamu, vrh hriba pa odpre razgled po Krasu. Čeprav gre “uradno” za gorski tek, so na njem uživali – in zmagovali – tudi ravninski tekači.

V Primorskih novicah je spet odmeval članek, da Vrhpolje sodi med najbolj športna naselja na primorskem in tudi v Sloveniji. Šteje okoli 80 prebivalcev, vendar vsako leto, že pet let, pripravlja športno prireditev Vrhpoljado. Predsednik ŠRD Vrhpolje Zdenko Benčič je opisal njihova prizadevanja:

“Vrhpoljada je športni vikend s kar nekaj disciplinami, od kolesarstva, prek pohodništva, teka do balinarskega in nogometnega turnirja. Vsi športni navdušenci tako pridejo na svoj račun. Tudi sicer smo stalno aktivni. Smo nogometna vas, v ekipi Jadrana imamo vedno vsaj dva ali tri igralce, imamo rekreativno ekipo, ki redno igra dvakrat na teden in se udeležuje turnirjev, ob moški ekipi se občasno zbere tudi ženska. Negujemo tudi nordijsko hojo in za šolarje pripravljamo aktivne počitnice.”

A kot vsaka Vrhpoljada, je tudi ta imela posebnost, natančneje posebnega gosta – obiskal jih je Matjaž Javšnik s partnerico. Bila sta zelo navdušena nad vasjo, nad domom, katerega so vaščani zgradili sami z lastnimi sredstvi. Ogledala sta si pokale, priznanja in medalje športnega društva. Zanimalo ju je življenje v vasi, ljudje, njihove zaposlitve in interesne dejavnosti. Fotografirala sta balinanje, kuharja Ivota, ki je skuhal odličen lovski golaž. Nato sta se počasi odpravila proti morju. Organizatorji in udeleženci pa na zaključek Vrhpoljade, ki je bila spet polna uspehov in zadovoljstva, kar Vrhpoljcem daje novih moči in elana za naprej!

Rakovec Franc Ivančič prihaja na najvišjo točko teka