ŠRD Vrhpolje je v okviru svojega športnega praznika Vrhpoljade 26. junija 2022 izpeljalo 12. Tek čez Veliko Gradišče. Najhitrejša sta bila Primož Piškur in Anja Mikuž. Prvič so organizirali tudi 21-kilometrski trejl, posvečen legendarnemu Mirku Vindišu.

Udeležba je bila dokaj skromna, vsega skupaj 48 tekačev (vse starosti), za točke PGT se je borilo 33 gorskih tekačev. Tako se nadaljuje trend zadnjih nekaj let, ko se otepamo korone. Organizatorji negodujejo nad izpadom tekačev in se sprašujejo, ali ima vse skupaj še smisel, a za zdaj vztrajajo. Upati je, da ne bodo vrgli puške v koruzo, da se bodo čudovite tekaške tradicije po Primorski nadaljevale in da se bodo tekaške vrste spet začele množiti.
Vrhpoljci, ki jim dirigira Zdenko Benčič, prav vsega ne naredijo zelo natančno, so pa srčni in gostoljubni. In ambiciozni, kar so dokazali tudi tokrat. Ob 8-kilometrskem tradicionalnem gorskem teku z 240 metri vzpona so letos prvič izpeljali 21-kilometrski trejl (dolžine 300 metrov manj kot polmaraton, s 500 višinskimi metri, kot je povedal Zdenko). Posvetili so ga enemu najboljših slovenskih in jugoslovanskih maratoncev Mirku Vindišu, ki je bil gost prireditve, progo je tudi pretekel, kljub temu, da zadnjih 15 let ni tekel na tako dolgi progi.

A najprej opravimo s točkami PGT. Na deseti tekmi sezone so bile točke zaradi manjše udeležbe laže dosegljive, konkurenca najboljših pa niti ni bila bistveno okrnjena. Primož Piškur je slavil drugič, na cilju je bil izredno dobre volje in za LT je povedal, da se je želel pomeriti s Simonom Aličem, z občutkom, da bi ga lahko premagal, a Simona v Vrhpolje ni bilo. Pa drugič. Je pa res, da Simonu bolj ležijo strmejše proge in da ga na ravninskih vidimo bolj poredko. Primožu je sledil njegov klubski tovariš Uroš Rozman z nekaj manj kot polminutno zamudo, še dodatno poldrugo minuto pa je na tretjem mestu pridelal Štajerc Lucijan Zalokar. Najboljši od Primorcev Elis Filipič še išče formo in se spopada z zdravstvenimi težavami, tokrat je bil četrti. Vsi štirje so že stali na zgornji stopnički PGT.
Prvič pa se je na vrh povzpela Anja Mikuž s Cola, ki sicer pogreša strmine, a ji je očitno tudi manjši seštevek nadmorskih metrov ustrezal. Na cilju je skromno povedala, da konkurenca ni bila močna, s čimer pa se marsikdo ne bo strinjal. Druga je bila namreč Rebeka Petrovčič, že tudi ravninska primorska prvakinja in redna osvajalka absolutnih stopničk PGT, o Mihaeli Tušar in Urši Trobec, tokrat tretji in četrti, pa ne bomo izgubljali besed.
Ker so tokrat 8-kilometrsko progo skrajšali za približno 50 metrov, sta zmagovalca postavila nova rekorda – in vse se začenja na novo.
Med mlajšimi dečki je tokrat veljalo pravilo, da se za zmago borijo Jerneji, zmagovalca v obeh mlajših kategorijah pa sta se morala pisati Boštjančič in bivati v bližnjih Hrpeljah (če se ne motimo).
Na obeh progah je teklo kar 12 Italijanov. Njihov delež je bil četrtinski, videli smo precej novih obrazov. In od naših zahodnih sosedov slišali, da so za tek izvedeli iz objave na njihovi priljubljeni progi pri Bazovici (to si je dobro zapomniti).

Vročina je sicer bila nadležna, a zaradi gozdne sence znosna. Organizatorje so tako Slovenci kot Italijani hvalili, to, da so kakšno stvar naredili bolj po domače in mimo uveljavljene prakse PGT, tekačev ni prav veliko motilo.
Letošnje presenečenje je bila izvedba trejla. Zdenko je povedal, da so ga namenili Mirku Vindišu, najvidnejšemu udeležencu prireditve. Nekaj besed o Mirku. Leta 1963 rojeni Ptujčan je ena od legend slovenskega in jugoslovanskega teka v 80. in 90. letih. Udeležil se je dveh olimpijad, v Seulu in Barceloni, za Jugoslavijo in Slovenijo. V New Yorku je leta 1988 (po nekaterih virih 1987) zasedel osmo mesto in s časom 2:13:39 postavil jugoslovanski maratonski rekord, ki je preživel Jugoslavijo. Nekateri od njegovih tekaških kolegov trdijo, da je bil Mirko najboljši slovenski in jugoslovanski maratonec vseh časov. Zanimivost iz pogovora z Mirkom (naš video): trener mu je naročil, naj na maratonski progi ne spije niti požirka tekočine! Čudaška poteza, ki pa jo je Ptujčan preživel, toda ko je postavljal rekorde, se je na okrepčevalnicah vendarle ustavljal … Na vabilo Vrhpoljcev se je z veseljem odzval, nam je povedal, za progo pa je menja, da je ena najlepših, po katerih je tekel. Na cilju je bil drugi, za šest let starejšim Asimom Kaltakom iz Izole, ki se je veselil prve zmage nad legendo, s katero si je pred desetletji delil kar nekaj prog (bil je med boljšimi slovenskimi maratonci, a je bil Mirko prepričljivo hitrejši). Asim se tistih časov in Mirka spominja, Mirko pa razumljivo ni prav dobro vedel, kaj se dogaja za njegovim hrbtom. Za progo je zmagovalec potreboval uro in 43 minut, Mirko je zaostal za 10 minut. Teklo je šest tekačev, od tega ena ženska, Elisabeta Antole, ki je s progo opravila v času 2:42:10.

Večina tekačev si je zaželela zgodnejšega starta, da se izognejo najhujši vročini, a večjih težav z njo ni bilo. Po prvi izvedbi trejla lahko rečemo, da ima novost kar precej možnosti, da postane zaželen tekaški nastop v juniju. Proga je speljana po gozdnih poteh, vzponov je za približno 500 višincev (vrhova Veliko Gradišče in Videž), teče se dva kroga, drugi je nekaj daljši, bližina Italije lahko zagotovi precejšnje zanimanje sosedov, tako so lahko zadovoljeni tudi apetiti tekačev PGT, ki so se Vrhpolju doslej izogibali zaradi nezahtevnosti proge, organizatorji imajo že dovolj izkušenj za dobro izvedbo tudi daljše tekme …

 

VIR: Ljudstvo tekačev