Najbolj pravljična številka »7« nas je pripeljala v otvoritev 10. Vrhpoljade

z najbolj resničnim in resnim 7. gorskim tekom čez Veliko Gradišče, ki je bil 7. maja 2017. Tudi nadmorska višina najvišje točke – Veliko Gradišče se začne s številom 7, natančneje 741 m.

Kar pa je najbolj magično je 10. rojstni dan vseh prireditev skupaj, 10. praznik športa in rekreacije v naravi – 10. Vrhpoljada, ki je uspela vsako leto in ki jo je vsako leto obsijalo sonce.

Naj bo tudi v bodoče tako, zato:

Vse najboljše, Vrhpoljci! Vse najboljše vsem udeležencem! Vse najboljše vsem, ki ste kakorkoli kadarkoli pripomogli k izvedbi in realizaciji.


Beseda »očeta« Vrhpoljade, Zdenka Benčiča

Ob takih dogodkih, ko se obrnejo okrogli jubileji in praznujemo še bolj slavnostno, razmišljamo, kdaj in kako se je sploh začelo. Včasih se zdi, da sploh ne vemo ne kdaj, ne kako. Aktivnosti so potekale že mnogo prej, kot tudi ideje, ki so prehajale v dejanja. Pridobitev »zjoga« – novega balinišča in nove plošče – plesišča pred Vaškim domom so nam dale nov zagon – možnost in pa tudi priložnost, da vse to povežemo v športni praznik, ki smo ga poimenovali Vrhpoljada. Vsako leto dodajamo nove programe, športne panoge in dodajamo možnost sodelovanja različnim starostnim kategorijam ljudi.

In ko se ti ljudje vračajo, dobimo potrditev, da je naše delo doseglo namen, da je naša Vrhpoljada nekaj več, kot le vaški praznik ali opasilo.

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem prostovoljcem za nesebično pomoč pri organizaciji. Brez njih ne bi bilo Vrhpoljade.


Beseda predsednice KS Vrhpolje, Dalje Čeranič

Ko zaviješ iz Krvavega potoka na desno proti Vrhpolju, se ti na vrhu klančka odpre pogled na prečudovito pokrajino. Kot na dlani pred teboj leži Vrhpoljsko polje obdano z leve strani z Goličem, na desni pa z Videžem. Na vrhu polja se v vsej svoji lepoti skriva vasica Vrhpolje, dom skromnih, delovnih in prijaznih ljudi.  Ljudi, ki so skozi zgodovino veliko pretrpeli, se borili za vsako ped zemlje, čakali da zraste vsako drevo in ostajali kleni. Zavedali so se, kaj pomeni biti svoboden, prost, med seboj povezan. Uspešno so se upirali tujcem, ki so lakomno stegovali prste po njihovi zemlji. V nenehni borbi za preživetje so bili mnogokrat lačni. Zaradi lakote so mnogi zboleli in zaradi pomanjkanja denarja niso mogli poiskati zdravniške pomoči in zato umrli. Danes ni več tako, hudi časi so minili, vas je dobila novo podobo, življenje gre svojo pot.

Vrhpolje, najbolj športna vas na zahodnem Primorskem, je že pred leti napisal novinar Primorskih novic, Venčeslav Japelj. V vasi deluje športno društvo, ki je zelo aktivno in v sodelovanju s Krajevno skupnostjo in vaščani organizira več športnih dejavnosti pod skupnim imenom Vrhpoljada. V maju se začnejo dejavnosti na prostem: tek za Pokal gorskih tekov otvori sezono, nadaljuje pa se v sklopu nekdanjega opasila zadnji teden v juniju. Dejavnosti se odvijajo v prečudovitem ambientu na Gorici, kjer v objemu treh lip stoji vaški dom, katerega so vaščani dolga leta sami gradili. Potrebno je bilo veliko dela, da je ta naš domek zrasel. Pred kratkim je občina zgradila še balinišče in otroško igrišče, tako da je kompleks popoln. Dom je shajališče vaščanov, tu so se pred leti odvijala »opasila« najbolj znana daleč naokrog.

Ko pogledaš od doma proti JZ se pred tabo odpre čudovit pogled na polje pa tja do morja. Mir, tišina, nežno šelestenje lip, če se hočeš odpočiti, pridi posedet v ta čudoviti kraj! S seboj pripelji otročke, vnučke, prijateljico, vsak bo tu našel nekaj zase. V sklopu Vrhpoljade se odvijajo organizirane počitnice za otroke, ki teden dni preživijo v naši vasi. Ogledajo si vse zanimive točke okrog vasi, udeležijo se pestrih dejavnosti. Vsak dan otrokom prinese nekaj novega. Najbolj zanimiv del počitnic je dan – noč, ko otroci s svojimi vaditelji prenočijo na travniku nad vasjo. Tu je tudi nogometno in odbojkarsko igrišče. Noč pod šotori ima svoj čar. Še danes, po toliko letih srečujem zdaj že odrasle učence, ki me pocukajo za rokav in mi pripovedujejo o počitnicah v Vrhpolju.

Otroci si ogledajo vse predstave, katere se izvajajo vzporedno z njihovimi počitnicami – nogometni in balinarski turnir, odbojka na mivki, udeležijo se pohoda, najbolj korajžni kolesarijo…

Tudi za zabavo je poskrbljeno – v večernem delu nastopajo plesne, dramske, akrobatske skupine, pevski zbor, na koncu pa še ples z ansamblom… Pridite, ne bo vam žal! Ob 10. obletnici Vrhpoljade se zahvaljujemo vsem, ki ste kakorkoli prispevali in podpirali športno dejavnost v KS Vrhpolje!