Vrhpoljci so naslednjo prireditev že poimenovali praznik. Bogata športno-rekreativno prireditev Vrhpoljada 2009 si vsekakor to tudi zasluži. Praznik za združene moči vseh organizatorjev in predstavnikov društva Lipa, ŠRD Vrhpolje, podjetja Bluemarine in Občine Hrpelje-Kozina.
Vrhpoljada je tudi kulturna prireditev, saj so se športniki, rekreativci in obiskovalci med spremljajočimi aktivnostmi lahko nasmejali dramski skupini KETŠD Alojz Mihelčič s skečem Zdrava prehrana in Brštulin bandi.

Za ljubitelje risanja (slikanja) pa so bile organizirane ex-tempore.
Aktivne športne počitnice za otroke so se odvijale ves teden. V tem času so v Vrhpoljah izpeljali tudi zanimivo izletniško rekreativno kolesarko turo: Vrhpolje – Grad Socerb – Beka – Botač – po stari železniški trasi skozi Mihele – Vrhpolje, speljano mimo naravnih znamenitosti, kjer so si ob krajših postankih kolesarji ogledali Grad Socerb, dolino Glinščice in Botač.
Glavni dogodek je bil štiridnevni, leta 2009 že 30. jubilejni malo nogometni turnir.

Pohodniki so se povzpeli na hribe okrog Vrhpolj: Videž, Polanšček, Vroče, Gradišče in Kokoška, skupaj z udeleženimi otroci na športnih počitnicah.
V balinarskem turnirju so zmagali Lokavci pred Vrhpoljci in žensko ekipo na čelu z državno prvakinjo Heleno Ludvik. Balinarji so tudi predstavili in demonstrirali hitrostno zbijanje, zbijanje v krog, precizno zbijanje in bližanje.
Ob zaključni slovesnosti so Vrhpoljci podelili plaketo županu občine Hrpelje – Kozina Zvonku Benčiču – Midretu za vsa prizadevanja, ki jih je vložil v krajevno skupnost.